Hsinchu Bus Terminal / KRIS YAO | ARTECH


© Jeffrey Cheng

© Jeffrey Cheng
  • Architects: KRIS YAO | ARTECH
  • Location: Hsinchu Bus Terminal, XinZhu, Taiwan
  • Lead Architects: Kris Yao
  • Project Principle: Glen Lu
  • Design Team: Albert Liu, Pei-Ying Jiang, Roy Sung, Jess Chi
  • Area: 1462.54 m2
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Jeffrey Cheng, Kyle Yu
  • Structural Consultants: Federal Engineering Consultant, Inc.
  • Mep& Fire Protection & Hvac Consultants: Majestic Engineering Consultants Inc.
  • Measurement: Grand Ages Surveying Consultants Company Limited
  • Foundation: Jia-mao Construction Co., Ltd.
  • Contractor: Longfong Group
  • Building Structure: Reinforced Concrete
  • Materials: Architectural Concrete, Perforated Aluminum Panel, Glass
  • Construction Inspection Team: Sony Pan, Chien-Liang Chen
  • Building Use: Station

Arial View. Image © Jeffrey Cheng

Arial View. Image © Jeffrey Cheng

Text description provided by the architects. In order to relieve congestion of traffic and to enhance new urban development of the “back side” of the old Hsinchu Train Station, the City decided to move the Bus Terminal to this new location on the back of the Station.


Ground Floor. Image © Kyle Yu

Ground Floor. Image © Kyle Yu

With this, the small terminal needs to achieve two purposes: to establish an efficient and safe people/bus flow on the ground level, and to create a “billboard” architecture for the public to re-orient themselves around the station area.


Facade Detail. Image © Jeffrey Cheng

Facade Detail. Image © Jeffrey Cheng

1F Plan

1F Plan

Stair Detail. Image © Jeffrey Cheng

Stair Detail. Image © Jeffrey Cheng

The two-story architectural concrete terminal building is simple and straightforward, with buses circling on the outer peripheral areas and people entering from the center, avoiding any conflicts between them.


Parking. Image © Jeffrey Cheng

Parking. Image © Jeffrey Cheng

The “billboard” part of the building features lofty steel frameworks cladded with perforated aluminum panels. In the daytime, this gigantic billboard mainly shows its silver-metallic color on the outside; while in the evenings, the bright red color from inside reveals itself, giving the terminal a new urban energy and a sleek sight.


Facade Detail. Image © Jeffrey Cheng

Facade Detail. Image © Jeffrey Cheng