MVRDV Wins Competition for Dual Tower Mixed-Use Complex in Rotterdam


View of towers. Image © Mozses

View of towers. Image © Mozses

MVRDV has revealed the design of Weenapoint, a new mixed-use development for the firm’s home city of Rotterdam, The Netherlands.

Located in the Rotterdam Central District adjacent to Rotterdam Central Station, the 50,000-square-meter scheme will add to the recent transformation of the Weenapoint complex led by developer Maarsen Groep. The third and final phase of the master plan, MVRDV’s proposal will add 17,000 square meters of office space, a life-filled commercial plinth and up to 300 residential units.


View from street. Image © MVRDV

View from street. Image © MVRDV

The first two phases of the Weenapoint redevelopment saw the construction of the FIRST Rotterdam office towers (completed in 2016) and the completion of Weena 750 and the renovation of the site’s monumental domed building and courtyard (2016). For the third phase, the existing building on Kruisplein will be removed and replaced with MVRDV’s dual-tower scheme.


Night view. Image © MVRDV

Night view. Image © MVRDV

Concept diagrams. Image © MVRDV

Concept diagrams. Image © MVRDV

The new building articulates its program elements into 3 volumes of individual character and expression, but united through a gridded language and high sustainability targets.

“By making recesses in both towers, the design meets urban design requirements for sunning public space,” explain the architects. “The new towers of Weenapoint phase 3 have ‘sun cuts’ at different heights that provide extra sunlight at street level. An important link in the design is the covered square in the heart of the building that connects the green courtyard of Weenapoint and the street.”


View of the plinth. Image © Mozses

View of the plinth. Image © Mozses

Plinth diagram. Image © MVRDV

Plinth diagram. Image © MVRDV

MVRDV was selected to design the third phase of Weenapoint as a result of an international design competition. The project is scheduled to complete in mid-2022.

News via MVRDV


Corner view. Image © Mozses

Corner view. Image © Mozses
  • Architects: MVRDV
  • Location: Weena 750, 3014 DA Rotterdam, The Netherlands
  • Design: MVRDV – Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries
  • Design Team: Jacob van Rijs, Frans de Witte, Fedor Bron with Mick van Gemert, Fouad Addou, Daniele Zonta, Giuseppe Carosini, Anna Brockhoff, Iker Perez and Laurens Veth
  • Visualization: Antonio Luca Coco, Pavlos Ventouris, Davide Calabro and Kirill Emelianov
  • Structure, Sustainability And Installation Advisors: ARUP
  • Images: MVRDV and Mozses
  • Photographs: MVRDV