Blog

© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen


© Dirk Weiblen


© Dirk Weiblen


© Dirk Weiblen


© Dirk Weiblen

  • Architects: Linehouse
  • Location: Shanghai,China
  • Area: 250.0 m2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen

Linehouse was commissioned to create the Brand Creative Studio for electric car company NextEV in Xintiandi, Shanghai. NextEV sought a design to reflect its NIO brand in a space that enabled collaboration and creative development by a wide range of design disciplines.


© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen

Floor Plan

Floor Plan

© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen

Linehouse inserted an inhabitable wall into the centre of the space. This oak wood structure fluidly shifts to create different pockets that can be occupied. The central enclosure forms the studio’s primary working area. The surrounding negative space can be inhabited as meeting rooms and for social engagement. This wood apparatus operates as desks, shelving, and a screening mechanism, offering privacy and transparency between the private and public areas of the studio.


© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen

A glass skin is layered on the timber shell, the location of the skin shifts from the interior to the exterior of the structure, allowing the occupiable side of the wall also to alternate. The glass is etched with a white vertical gradient from opaque to translucent, this creates a weightlessness that reflects the brands promise, Blue Sky Coming. The gradient also offers privacy for users, occupying the lower half at desk level, and clear sightlines at higher level. The glass screen provides an ephemeral quality to the office allowing light to filter through, and shifting perspectives throughout.


© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen