Courtesy of Henning Larsen Architects

Courtesy of Henning Larsen Architects

Like many European urban districts, the Swedish city of Gothenburg is in the process of transforming old industrial areas along its waterfront into mixed-use public realms. Against the backdrop of urban regeneration in Gothenburg, Swedish firm Henning Larsen has unveiled a masterplan for the Lindholmen urban district, which following its completion in 2025, will offer a diverse environment for engagement between students, entrepreneurs, and public citizens.


Courtesy of Henning Larsen Architects

Courtesy of Henning Larsen Architects

Courtesy of Henning Larsen Architects

Courtesy of Henning Larsen Architects

Encompassing the district around Chalmers University and Lindholmen Science Park, Henning Larsen’s proposal will activate undefined spaces between existing buildings, while using the nearby Gothia River as an asset to create a unique identity for the area. As part of the plan, a public transportation hub will be established to connect trams and bus lines to a future cable car spanning the river, enhancing the connectivity and appeal of the district.


Courtesy of Henning Larsen Architects

Courtesy of Henning Larsen Architects

Where the new urban district meets the river, buildings will maintain a low profile, with sunlight, wind and shadow factored into the scheme’s height and geometry. As a result, a comfortable microclimate will be created within new urban spaces, along with an intimate, individual identity. As the scheme progresses north, building heights increase to meet a future high-rise area, which will ultimately include Sweden’s tallest building. Throughout the seven-year construction process, a ‘flexibility toolbox’ will allow the scheme to respond and adapt to political and economic variables.


Courtesy of Henning Larsen Architects

Courtesy of Henning Larsen Architects

The potential of the nearby waterfront of Lindholmen is huge explains Søren Øllgaard of Henning Larsen. The area is located on the sunny side of the river in close contact with the water and has easy access to central Gothenburg. The university and the science park attract entrepreneurs and scholars from all around the world. It is clear to us that effort should lie in reinforcing the environment around the existing units with new activities and events, ensuring a vibrant environment around the clock. So that is what we are doing.


Courtesy of Henning Larsen Architects

Courtesy of Henning Larsen Architects

Courtesy of Henning Larsen Architects

Courtesy of Henning Larsen Architects
  • Architects: Henning Larsen Architects
  • Location: Gothenburg, Sweden
  • Architect In Charge: Søren Øllgaard
  • Lead Design Architect: Martin Stenberg
  • Design Team: Maine Godderidge, Vera Matsdotter, Sofia Fernandez Montes, Omar Dabaan, Christian Schjøll
  • Landscape Architect: SLA
  • Engineer: Cowi
  • Client: Älvstranden Utveckling, Chalmersfastigheter
  • Completion: 2025
  • Procurement : Dialogue-Based Competition
  • Area: 100000.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Courtesy of Henning Larsen Architects

News via: Henning Larsen Architects.

Henning Larsen Wins Competition for Microclimate-Creating Civic Center in Toronto

The team consisting of Henning Larsen Architects, Adamson Associates Architects and PMA Landscape Architects has been announced as the winners of a competition to design the new 500,000-square-foot (46,500-square-meter) Etobicoke Civic Centre, beating out proposals from three other top teams. Located in Etobicoke Centre, one of four mixed-use districts marked by the City’s Official Plan as a “vital” community, the new Civic Centre will feature municipal offices, civic function and gathering space, a community recreation center, a branch of the Toronto Public Library, a child care center and an expansive outdoor plaza.

Sweco’s Kulturkorgen Offers Gothenburg a Basket of Culture

Growing like an outcrop amongst the hills of Gothenburg, the Kulturkorgen by Swedish firm Sweco Architects offers the public an opportunity to watch, engage, and perform. The scheme is a result of an architectural competition for a new Culture House in the city, run in collaboration with Architects Sweden.