© Tomáš Balej

© Tomáš Balej
  • Architects: A.LT Architekti
  • Location: Koněvova 289/3, Žižkov, 130 00 Praha-Praha 3, Czech Republic
  • Design Team: P. Lacko, F. Tittelbach, A.Kekula, L. Dvořáková
  • Area: 1387.0 m2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Tomáš Balej

© Tomáš Balej

© Tomáš Balej

From the architect. The new designed residential house at Koněvova Street is subtlely trying to fit in beside its neighbors and the environs. The visual character of the building speaks to the past spirit and atmosphere of Žižkov, with it’s relaxed bohemian mood, among the genius loci of a shabby, post-industrial periphery. Though the building looks a bit retro, it desires to be contemporary.


© Tomáš Balej

© Tomáš Balej

The size of the construction on its plot corresponds to the size of two or three typical houses in Žižkov. Therefore, the design has divided the new structure into two almost identical houses that differ only visually in the use of color shading.


North Elevation

North Elevation

South Elevation

South Elevation

The southern front and northern rear facades are designed in darker shades. The internal facades are white, considering the limited natural ilumination of the flats. Meanwhile, the street facade has been articulated as a reflection of the interior layout.


© Tomáš Balej

© Tomáš Balej

The proportions of all of the windows are adapted to the traditional window dimensions typical for the original environs. The subtle horizontal metal sheet ledges inserted into the facade‘s insulation system divides the facade horizontally.


© Tomáš Balej

© Tomáš Balej

A significant addition of the frontal facade is the long console balcony on the 5th floor with a railing creating the impression of a horizontal ledge. The pattern of the railing attempts to evoke traditional motifs inspired by hand-made elements of Prague architecture at the turn of the 19th and 20th centuries.


© Tomáš Balej

© Tomáš Balej

First Floor Plan

First Floor Plan

© Tomáš Balej

© Tomáš Balej

Sixth Floor Plan

Sixth Floor Plan

This building is on a relatively busy street. So, the quality of its place lies in its close proximity to Vítkov park on the building’s northern side, along with an attractive, newly-built bicycle trail, which has replaced the former train tracks. As a clear gesture of interconnection with the park, there is a passage-way on the ground floor creating a spacious entrance to both houses and deflecting the entrances from the busy main street. The passage also creates an extension of the common area for the house‘s residents.


© Tomáš Balej

© Tomáš Balej