© Ştefan Tuchilă

© Ştefan Tuchilă
  • General Contractor: CSB
  • Developer: SEMAPA
  • Acoustics: AVLS
  • Structural Engineering Office: TERELL Groupe
  • Façades Engineering Office: Facades Design
  • Inspection Firm: BATIPLUS
  • Landscape Architect: TN+
  • Client: Vinci Immobilier

© Ştefan Tuchilă

© Ştefan Tuchilă

From the architect. Based on a quest for a powerful identity and an e ort to weave important links with the city, this new development stage of the Zac Paris Rive Gauche is designed to complete an urban repurposing initiated almost 20 years ago 


© Sergio Grazia

© Sergio Grazia

Building next to an urban void always poses exceptional challenges. The lot on the city block A11, free of adjacent buildings, faces urban arteries which also struc- ture it, while also o ering views of the railyard landscape, a river of rails and cate- naries bestowing an obvious urban poetry upon the site, in which di erent strata of the city intermingle.


© Ştefan Tuchilă

© Ştefan Tuchilă

Thus, city block A11 has no front or back façade but forms an entity o ering pas- sersby and passengers on trains a series of continuously changing points of view.


© Ştefan Tuchilă

© Ştefan Tuchilă

© Ştefan Tuchilă

© Ştefan Tuchilă

The building has two main levels aligned with the Avenue de France, which house two commercial spaces, and a setback main section and nally an attic section placed above and slightly overhanging main section. 


© Ştefan Tuchilă

© Ştefan Tuchilă

Floor Plans

Floor Plans

© Sergio Grazia

© Sergio Grazia

In the upper oors, the plates are organized according to a framework of 1.35 m, making it possible to create either partitioned or open plan o ces. The slight overhang of the attic section is achieved by the rotation and folding of the various volumes facing the Avenue de France. 


© Ştefan Tuchilă

© Ştefan Tuchilă

However, the seeming complexity of the building’s geometry takes advantage of its situation which in fact has great structural simplicity and without having to cut away sections of the oors. 


© Ştefan Tuchilă

© Ştefan Tuchilă

Detail

Detail

© Ştefan Tuchilă

© Ştefan Tuchilă