© Stijn Bollaert

© Stijn Bollaert
  • Architect Renovation: Callebaut Architecten
  • Engineer Stability: Studiebureau Mouton
  • Engineer Mep: Istema
  • General Contractor: THV Jan De Nul – Van Laere
  • Client: Scholen Van Morgen

© Stijn Bollaert

© Stijn Bollaert

From the architect. On the site for care and education Sint-Lievenspoort in Ghent a neo-gothic cloister becomes refurbished, restaured and expanded as a new school for children with conditions concerning hearing, speech and autism. The monumental complex becomes an element in a new clear pattern of circulation throughout the site.


© Stijn Bollaert

© Stijn Bollaert

Sections

Sections

© Stijn Bollaert

© Stijn Bollaert

The existing building that has lost a lot of its attractiveness throughout the years gets a fresh overhaul in which the spatial qualities get restored. There’s once again an abundance of light and air. A non-qualitative addition in the inner courtyard is being removed to make place for a green meeting room and a multifunctional space with a roofterrace on top for the children. The new additions serve to realise human scale, orientation and identity for the school. The area becomes more natural and green.


© Stijn Bollaert

© Stijn Bollaert

Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

© Stijn Bollaert

© Stijn Bollaert

The historical hallways get renovated. Around these hallways are functional, flexible and spacious classrooms. In addition a new passage on the first and second level gets added as a double skin outside the building. This passage reinforces the visual and physical relationship between the interiors and the courtyard. The historical chapel gets reclaimed as a gym with changing rooms, an office for the gymteachers and a room for relaxation in the choir of the church.


Isometric Site Plan

Isometric Site Plan

The renovation is also unique in the sense of sustainability. The floors, windows, roofs get insulated. There’s also mechanical ventilation with a heat exchange to minimize heat losses. In terms of material-efficiency, as much of the existing materials as possible got reused in the project. Most of the sanitary water comes by way of rainwater-recuperation.


© Stijn Bollaert

© Stijn Bollaert