© Ville Vappula Photography

© Ville Vappula Photography
  • Design Team: Pauli Siponen, Atte Aaltonen, Niilo Ikonen

© Ville Vappula Photography

© Ville Vappula Photography

From the architect. House Spaak is an exceptional building project where historical and modern wooden architecture combines. New terraced house comprises an idyllic entirety with Konstaapeli Spaak’s log house which was erected around 1730. Designed by AVARRUS Architects, these terraced apartments have a solid wood frame and natural ventilation. Whereas Spaak’s log-frame house was renovated with piety into sauna and workshops for the residents.


© Ville Vappula Photography

© Ville Vappula Photography

© Ville Vappula Photography

© Ville Vappula Photography

These ecological terraced apartments made of solid wood were built by combining modern style with traditional values in a historic park where Helsinki was founded in 16th century. The old and the new building comprises a natural pair in the middle of the preserved park. Between the buildings, there is a shared garden.


© Ville Vappula Photography

© Ville Vappula Photography

Both gable roof timber houses are painted with red ochre. The new building has also parts painted with yellow ochre. The frame of this modern building consists of logs and CLT-elements. In addition, the technology inside of the building is made in traditional and simple way; both houses have nowadays in Finland very rare natural ventilation. Every apartment is built around a heat-saving brick wall, which also hides inside exhaust ventilation ducts, as well as chimneys of the fireplaces. Basic heating for both houses is provided by properties own ground heating system.


Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

The new building has three nearly 100 sqm 1,5-storied three-bedroom family apartments. Downstairs from the entrance opens a luminous view towards the airy living room with an open plan kitchen. In addition there is a bedroom and bathroom downstairs. 


© Ville Vappula Photography

© Ville Vappula Photography

Between the kitchen and the living room is a heat-saving fireplace, which creates warmth and ambience to the space. From the living room you can also enter to the terrace through sliding doors. On the contrary, the upstairs is where two pitched roof bedrooms and a bathroom are placed, light and width is achieved with French doors 


Section

Section

The atmosphere of the interior consists of strong materials; CLT-boards and the surfaces of massive logs bring warmth, polished concrete floor brings elegance, while brick walls create the feeling of fortitude.


© Ville Vappula Photography

© Ville Vappula Photography

 Every apartment has an own additional space with fireplace which can be used for instance as a workshop or a guest room. In addition to this, there is a common bathroom with a wood burning sauna, as well as a living space with a fireplace.