Informal Cube in Rotterdam / jvantspijker


© Ossip van Duivenbode

© Ossip van Duivenbode
  • Architects: jvantspijker
  • Location: Rotterdam, The Netherlands
  • Lead Architects: Jaakko van’t Spijker, Paul van den Bergh, Julio Gil
  • Area: 277.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Ossip van Duivenbode
  • Architectural Engineering: BIC, Rotterdam

© Ossip van Duivenbode

© Ossip van Duivenbode

Text description provided by the architects. Jvantspijker Architects have designed a sturdy cube-shaped house in the centre of Rotterdam. With its spatial 3-dimensional layout the building allows a modern family to meet the paradoxical demands of urban life: The house provides community as well as privacy to its inhabitants and it is both connected to and sheltered from the street and the surrounding city.


© Ossip van Duivenbode

© Ossip van Duivenbode

Axonometric Longitudinal Section

Axonometric Longitudinal Section

© Ossip van Duivenbode

© Ossip van Duivenbode

The exterior of plain white bricks encases a plan organized by split-level sections. The house is an urban monolith, albeit one glowing with interior life. The design of the house answers a number of the client’s specific spatial demands; a gentle entrance sequence between public-private space, a living room slightly raised above street level, kitchen and dining connected to the garden, a semi-private music room and a roof terrace.


© Ossip van Duivenbode

© Ossip van Duivenbode

These five ingredients have been interwoven resulting in a playful composition organized around the spacious central staircase. Large windows across the corners of the house catch light from various angles and reinforce the spatial richness of the interior.