JAMDS Social Project / Tavares Duayer Arquitetura


© João Duayer & Nathalie Ventura

© João Duayer & Nathalie Ventura
  • Architects: Tavares Duayer Arquitetura
  • Location: Paciência, Rio de Janeiro – State of Rio de Janeiro, Brazil
  • Authors: João Duayer, Thiago Tavares
  • Design Team: Fred Gomes, Diego Curcio, Nathalie Ventura, Júlia Triches, Duda Munhoz
  • Area: 1430.0 m2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: João Duayer & Nathalie Ventura
  • Obra: Equipe Caldeirão do Huck
  • Landscape Project: Rafael Costa Bastos

© João Duayer & Nathalie Ventura

© João Duayer & Nathalie Ventura

Text description provided by the architects. The JAMDS Social Project welcomes more than 50 children and teenagers with different types of disabilities, making a difference through education and sports. This project was developed in a humble house, but with the donation of a new area in the neighborhood of Paciência, Rio de Janeiro, it was expanded and today it has become a reference center in the region.


© João Duayer & Nathalie Ventura

© João Duayer & Nathalie Ventura

Floor Plan

Floor Plan

© João Duayer & Nathalie Ventura

© João Duayer & Nathalie Ventura

Upon using containers, a fluid space with natural ventilation was developed. They were arranged so as to create a circulation axis between them, covered by a fiber-cement roof, which protects from rain and sun.


© João Duayer & Nathalie Ventura

© João Duayer & Nathalie Ventura

The program required dance hall and Jiu-Jitsu, computer room, classrooms, room for psychologists and director, as well as a shared kitchen and accessible bathroom. The container modules were adapted to the needs of each space. A geometric pattern with blue, orange and white, next to the wooden floor and the white cover, ensured the unity of the blocks.


© João Duayer & Nathalie Ventura

© João Duayer & Nathalie Ventura

Plans

Plans

© João Duayer & Nathalie Ventura

© João Duayer & Nathalie Ventura

The area with quite extensive space provided room for a soccer field.  Playground and vegetable garden were implanted in the external area. Grass was chosen throughout the area to mitigate the heat and allow greater soil permeability. It was a work of low environmental impact, low garbage generation and fast execution. Photovoltaic panels were installed, producing about 70% of electricity consumption.


© João Duayer & Nathalie Ventura

© João Duayer & Nathalie Ventura