Light Saw House / Zen Architects


© Derek Swalwell

© Derek Swalwell
  • Architects: Zen Architects
  • Location: Melbourne, Australia
  • Design Team: Ric Zen, Penny Guild, Luke Rhodes
  • Area: 225.0 m2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Derek Swalwell
  • Builder: Philip Building Group
  • Engineer: Keith Patrick and Associates
  • Landscaping: Eckersley Garden Architecture

© Derek Swalwell

© Derek Swalwell

Text description provided by the architects. Our Light Saw House represents a contemporary, design based solution to sustainable architecture.


© Derek Swalwell

© Derek Swalwell

Built upon an existing double fronted Edwardian weatherboard, our clients sought a local architectural response to a property they had owned for some time, but not lived in for 15 years whilst overseas.


© Derek Swalwell

© Derek Swalwell

To accomplish the project requirements, the original house was retained, but retro-fit in such a way as to exceed current building standards. A compact extension to the rear addresses the need to bring light and warmth over the top of the existing house. The volumes created allow the compact floor plan to feel generous and in proportion to the original house while simultaneously allowing for garden views from all new rooms.


Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

Recycled or recyclable materials are preferenced throughout. Existing external brick paving, paths and garden beds were salvaged and re-imagined internally to connect the garden to the wet areas. Key trees, retained and protected during construction, now thrive within a newly landscaped environment


© Derek Swalwell

© Derek Swalwell