Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects


© Iwan Baan

© Iwan Baan
  • Architects: Steven Holl Architects
  • Location: London, United Kingdom
  • Design Architect: Steven Holl
  • Project Team: Bell Ying Yi Cai, Gemma Gene, Martin Kropac, Christina Yessios
  • Area: 607.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Iwan Baan
  • Senior Partner In Charge: Chris McVoy
  • Project Architect, Associate: Dominik Sigg
  • Landscape Architect: Darren Hawkes Landscapes
  • Associate Architects: JM Architects
  • Engineer: Arup
  • Historic Building Advisor: Donald Insall Associates
  • Lighting Consultant: L’Observatoire International
  • Cdm Coordinator: Floor Projects LLP
  • Code Consultant: Butler & Young
  • Planning Advisor: DP9
  • Cost Estimator: Gardiner & Theobald
  • Construction Manager: Sir Robert McAlpine
  • Archeology: MOLA
  • Glass Consultant: Arup

© Iwan Baan

© Iwan Baan

Text description provided by the architects. The site in the centre of London is adjacent to the large courtyard of St. Bartholomew’s Hospital. Founded in Smithfield in the 12th century, the hospital is the oldest in London and was founded at the same time as the St. Bartholomew the Great Church in 1123. Rahere founded the church and hospital “for the restoration of poor men.” Layers of history characterize this unique site, connecting deeply to the Medieval culture of London. While most all of the realized Maggie’s Centres have been horizontal buildings, the centre at St. Barts will be more vertical, sitting on the historically charged site. It will replace a pragmatic 1960s brick structure adjacent to a 17th century stone structure by James Gibbs, holding the “Great Hall” and the famous Hogarth staircase.


Sketch

Sketch

Sketch

Sketch

The building is envisioned as a “vessel within a vessel within a vessel.” The structure is a branching concrete frame, the inner layer is bamboo and the outer layer is matte white glass with coloured glass fragments recalling “neume notation” of the Medieval music of the 13th century. The word neume originates from the Greek pnevma, which means ‘vital force.’ It suggests a ‘breath of life’ that fills oneself with inspiration like a stream of air, the blowing of the wind. The outer glass layer is organized in horizontal bands like a musical staff while the concrete structure branches like the hand. The three-story centre has an open curved staircase integral to the concrete frame with open spaces vertically lined in bamboo.


© Iwan Baan

© Iwan Baan

Section

Section

© Iwan Baan

© Iwan Baan

The glass facade geometry, like a musical “staff”, is in horizontal strips 90cm wide, which follow the geometry of the main stair along the north facade, while lifting up with clear glass facing the main square, marking the main front entrance. There is a second entry on the west opening to the extended garden of the adjacent church. The building tops out in a public roof garden open to a large room for yoga, Tai Chi, meetings etc. The interior character of this building will be shaped by coloured light washing the floors and walls, changing by the time of day and season. Interior lighting will be organized to allow the coloured lenses together with the translucent white glass of the facade to present a new, joyful, glowing presence on this corner of the great square of St. Barts Hospital.