© Koichi Torimura

© Koichi Torimura
  • Architects: Ikeda Yukie Architects
  • Location: Hachinohe, Aomori Prefecture, Japan
  • Lead Architects: Ikeda Yukie, Ono Toshiharu
  • Collaborators: MID architectural structure laboratory
  • Area: 96.0 m2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Koichi Torimura

© Koichi Torimura

© Koichi Torimura

From the architect. MU consists of a dwelling for a couple combined with a photo studio in the small northern city, Hachinohe, Aomori. People often gathered at the existing studio as if it were a meeting place of the town, and we aimed to maintain that atmosphere while considering the couple’s privacy.


© Koichi Torimura

© Koichi Torimura

Taking the hard climate into account, we looked for openness, not only by physical transparency. 


Isometric

Isometric

In accordance with the low-rise residential neighborhood, the volume is formed into a deconstructed quadrangular pyramid with a low façade facing the street and rising back up towards the North. Inside the pyramid, the privacy-cores are piled in tiers, while the surrounding spaces are open.


© Koichi Torimura

© Koichi Torimura

The mountain-like presence of the form invites people, while the large open space enclosed by powerful frame structures is receptive to both privacy and publicity. A privacy-core opens with sliding doors, which enables efficient use in the flexibility to adjust the area of private and public. 


© Koichi Torimura

© Koichi Torimura

Floor Plans

Floor Plans

© Koichi Torimura

© Koichi Torimura

With this system, the dwelling can open a lot of the space to the public, and by that the dwellers in this shrinking city can gain social capital through rich relations.


© Koichi Torimura

© Koichi Torimura