© Mariana Bisti

© Mariana Bisti

© Mariana Bisti

© Mariana Bisti

From the architect. The client brief for this small summer house located in Halkidiki, Greece called for a low-maintenance weekend home located on a pristine olive grove hill overlooking the sea, and beyond towards the famous monasteries of Mount Athos.


© Mariana Bisti

© Mariana Bisti

The project is highly experimental and employs cutting-edge digital CAD/CAM technology in an innovative way. All building components were pre-fabricated, nevertheless, the design itself carefully considered the sun’s position to provide shading and to complement the views. The 3m by 7m rectangular plan is aligned to the cardinal points and it is sub-divided into smaller rooms. A corridor connects these spaces but also aligns with the adjacent olive trees which, thus, become integral to the house’s layout.


© Mariana Bisti

© Mariana Bisti

Plan panels

Plan panels

© Mariana Bisti

© Mariana Bisti

The exterior envelope is a lightweight metallic surface which wraps around and it is movable, to provide maximum flexibility. The envelope’s perforated textile-like pattern is inspired by the shade of the olive trees. As the sun moves during the day the interior spaces are filled with ever-changing shadows.


© Mariana Bisti

© Mariana Bisti

This building forms part of an enquiry into sustainability and the provision for human comfort in architecture, by questioning the definition of inside and outside inhabitable space.


© Mariana Bisti

© Mariana Bisti