VR House / Alexanderson Arquitectos


© César Bejar

© César Bejar
  • Architects: Alexanderson Arquitectos
  • Location: Guadalajara, Mexico
  • Author Architect: Pablo Alexanderson Silva
  • Design Team: Arch. Jessica Magaña G., Arch. Gloria López A., Arch. Ruth Encino L.
  • Area: 1007.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: César Bejar
  • Construction: Eng. Alejandro Vázquez, Pablo Alexanderson
  • Structure: Eng. Juan de Dios Martínez Jaime

© César Bejar

© César Bejar

Text description provided by the architects. Located into a residential area in Guadalajara, in a land of rugged topography and a peculiar geometry; the project is conceived starting from the idea of a garden, a clear intention of experience the sensation of living around a tree and to be in constant contact with nature.


© César Bejar

© César Bejar

Upper Floor Plan - Color

Upper Floor Plan – Color

© César Bejar

© César Bejar

Two main axes divide the different areas of the house (Day-Night), one of these contains the prominent staircase that serves both as an entrance and a reception but also separate services out of the rest of rooms. 


© César Bejar

© César Bejar

Landscape views are always framed by strategically located windows and large sliding windows that emphasize the prominent vegetation.


© César Bejar

© César Bejar

The atmosphere of the house has an intention of provoking warmness so we use materiality as the main conductor of this feeling. The stone, wood, marble and earthy colors produce the sensation of placement and enrich the atmosphere and make the house more enjoyable.


© César Bejar

© César Bejar