© Shai Epstein

© Shai Epstein
  • Architects: SO Architecture
  • Location: Kiryat Tiv’on, Israel
  • Lead Architects: Shachar Lulav, Oded Rozenkier, Alejandro Fajnerman
  • Project Team: Oded Rozenkier, Shachar Lulav
  • Area: 160.0 m2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Shai Epstein
  • Structural Engineer: SABA Engineers and architects
  • Supervisor: Ensemble Supervision

© Shai Epstein

© Shai Epstein

From the architect. A home within the nature, at the Israeli peaceful municipality of Kiryat Tivon. 160 sqm built on a 500 sqm lot.


Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

The site is sloped to an extent of approximately 30% and is surrounded by a natural oak grove.


© Shai Epstein

© Shai Epstein

The starting point for the project was, following the owners’s request: to open up and let the surroundings into the residence as much as possible. They wished for the leveling of the house to trace the topography lines and for its geometry to match the natural setting.


Section B-B'

Section B-B'

The house is built on three spiraling levels that enclose a central patio. The circulation runs around the patio, in a circular spiral motion. Thus, leading from the public areas of the house, through a working space and on into the private bedrooms. From the bedrooms, walking onto the rooftop opens up the view once more.


© Shai Epstein

© Shai Epstein

All the functions in the house, including the circulation system, open up to the patio through a continual glass opening.


© Shai Epstein

© Shai Epstein

Section C-C'

Section C-C'

© Shai Epstein

© Shai Epstein

The living room is open both to the patio on one end and to the grove on the other, inspiring a notion of life within and around nature.


© Shai Epstein

© Shai Epstein

A special effort has been made, in order to preserve the existing mature trees on the lot. The planting is keeping the character of the endemic vegetation.


© Shai Epstein

© Shai Epstein